Kirjastobongausprojekti

KIRJASTOBONGAUSPROJEKTI

OSA 2


Ollessani vuorotteluvapaalla v. 2011 - 2012 päätin tutustua mahdollisimman moneen kirjastoon. Samalla tulisi käytyä sellaisissakin kaupunginosissa, joita en ennestään tunne, tai muissa kaupungeissa tutustuttua sikäläisiin oloihin. 

Ennätin muistaakseni käydä ainakin seuraavissa helmet-kirjastoissa (= pääkaupunkiseudun kirjastot):

Herttoniemi (entinen), Kallio, Kannelmäki, Oodi, Käpylä, Malminkartano, Maunula (entinen ja uusi), Munkkiniemi, Myyrmäki, Oulunkylä, Pasila, Pitäjänmäki, Pohjois-Haaga, Pähkinärinne, Rikhardinkatu, Sello, Töölö sekä Vallila.

Lisäksi olen käynyt joissakin muiden paikkakuntien kirjastoissa, mm. ainakin seuraavissa: Jyväskylä, Hämeenlinna, Pohjaslahti, Turku, Kuhmo, Rauma.

Nyt eläkeläisenä on taas vapaata aikaa, ja ajattelin jatkaa projektia, jolloin kuljeskelulla on tavoite ja päämäärä. Samalla voin käydä tuntemattomissa kaupunginosissa katselemassa muutenkin ympärilleni. Matkaillessa on myös kiinnostavaa nähdä, millaisia kirjastoja matkan varrelle osuu. 


17.2.2025 KORTEPOHJAN KIRJASTO, JYVÄSKYLÄ

Kuulin vastikään, että nuoruuteni yksi tärkeistä paikoista, Kortepohjan kirjasto, odottaa purkamista.  Muistan sen rakentamisen, joten ei se  niin hirveän vanha ole... Nyt on kuitenkin tehty uusi hieno kirjasto rakennuskompleksiin, jossa ovat myös päiväkoti ja koulu. Pääsin sinne vierailemaan alkuviikosta. 

Kirjaston sisustuksessa on käytetty paljon puuta. Se on hyvin kutsuvan ja lämpimän oloinen. Kaikille toiminnoille on omat paikkansa, ja kirjastosta on myös yhteys koulun tiloihin. Mikä onni koululaisille ja päiväkotilaisille, että pääsevät vaivattomasti käymään kirjastossa aina kun haluavat. Sijainti ylioppilaskylän vieressä on erinomainen myös opiskelijoiden kannalta. 

Iltaisin kirjastossa on omatoimiaika eli sisään pääsee kirjastokortilla. Kävimme siellä nimenomaan silloin, ja paikalla oli jonkin verran ihmisiä lainaamassa, palauttamassa tai lukemassa. Huomasin myös ilmoituksia monenlaisista tapahtumista kirjastossa. Oi, miten  olisi mahtavaa, jos olisi tuollainen kirjasto lähellä (niin kuin ystävälläni, joka kertoo poikkeavansa usein lehtiä lukemaan)!    

 

18.1.2025 IITTALAN KIRJASTO

Kävimme Iittalassa ja päätimme mennä lounaalle Hyvinvointikeskus Sauvolaan. Ja kas, sepä olikin rakennus, jossa olivat lounasravintolan lisäksi myös kirjasto ja terveyskeskus sekä yläkerrassa asuntoja. Siis sekä henkistä että ruumiillista hyvinvointia saman katon alla. Yläkerrasta näytti olevan helppoa poiketa kirjastoon vaikkapa rollaattorilla. Samalla voisi nauttia maittavan lounaan. Ideaali asuinpaikka ikäihmiselle!   


29.8.2024 LOHJAN KIRJASTO

Lohjan kirjasto on aivan keskustassa, kirkon vieressä. Parkkeerasin fillariani  kirjaston eteen, mutta se oli korville tuskallista, sillä viereistä betonimuuria porasi kaksi miestä hirvittävällä metelillä. Ei ollut kuitenkaan muutakaan pyöräpaikkaa, joten yritin kestää ja toimia nopeasti. 

Kirjasto oli viihtyisä. Kaunokirjallisuus yläkerrassa, lasten- ja nuortenosasto alakerrassa. Katselin esille laitettuja kirjoja, ja löysin yhden kiinnostavan, jonka aion etsiä jossakin vaiheessa käsiini omasta kirjastosta: Tiina Lifländerin ehkä uusin, nimi jo unohtui. Luin alkua, ja se vaikutti kiinnostavalta. Kertoo hoivakodin yöstä. 

30.5.2024 TAMMISAAREN KIRJASTO

Tammisaaren kirjastossa oli käyntipäivänäni äänestyspaikka. Alakerrassa oli puhutteleva mielenterveysaiheinen näyttely. Kirjastossa oli tietysti paljon ruotsinkielisiä kirjoja. Mieleen jäi myös eräs kipsipää, josta mietin, ketä se mahtoi esittää. (Nämä muistikuvat merkitty muistiin 3 kk vierailun jälkeen.)


19.4.2024. TAMPEREEN PÄÄKIRJASTO METSO

Astuin Tampereen Metso-kirjastoon todella janoisena ja mietin, olisikohan siellä kahvilaa. Siinä samassa nenääni tulvahti korvapuustin tuoksu! Hienoa, toisessa kerroksessa oli viihtyisä kahvila, jossa sain janoni sammutettua ja jossa oli kiva istuskella.

Kirjasto näyttää upealta. Ulkoa päin se on kuparinruskea, sisältä valkoinen ja valoisa. Edellisestä käynnistäni lienee vuosikymmeniä, sillä silloin kirjasto oli uusi ja sen pohjakerroksessa oli Muumimaailma, joka nykyisin sijaitsee kuulemma Tampere-talolla. 

Kirjasto on siis muodoltaan pyöreä. Kahvilan katossa on pyöreä kattoikkuna keskellä taivaansinistä kattoa, ja seinän ikkunasta näkyy Aleksanterin kirkko. Katutasossa on varsinainen kirjasto. Sinne mennessä huomio kiinnittyi ensin kylttiin, jossa luki Nuorison alue. Hieno keksintö. En tietenkään mennyt sinne.

Hyllyjen välissä kierrellessä menetin hiukan suuntavaistoni enkä hahmottanut, missä kohtaa olin. Sama vaikutelma pienemmässä mittakaavassa tulee Helsingissä Kannelmäen kirjastossa. Ei se haittaa, kun ympärillä on valtavasti kiinnostavia kirjoja. Voi löytää itsensä eri paikoista tai aina samasta paikasta uudelleen. Silmiin voi osua mitä vain. Tällä kertaa osuin lueskelemaan Sinikka Nopolan kirjaa Onko teillä tämmöistä. Se on luettava joskus kokonaan, sillä se oli hauska ja niin tamperelainen. Käsiin osui myös mm. Georges Perecin Häviäminen. Alkuteos on kirjoitettu ilman e-kirjainta (ranskan yleisintä vokaalia), suomennos ilman a-kirjainta. Kotona olisi myös Perecin Elämä käyttöohje, joka pitäisi varmaan lukea ennen kuin elämä on ohi.      

Kaiken kaikkiaan vietin Metsossa reilut pari tuntia. Kaikkia paikan hienouksia en tutkinut, mutta vakuutuin siitä, että kyseessä on todella hieno kirjasto!   


12.3.2024 JÄRVENPÄÄN KIRJASTO

Järvenpäässä kirjasto on erittäin järkevässä paikassa: samassa rakennuksessa taidemuseon kanssa, Järvenpää-talon vieressä lähellä rautatieasemaa. Sinne oli helppo osata myös satunnaisen vierailijan.

Olin lukenut netistä, että klo 11 asti oli omatoimiaikaa. Arvelin sen tarkoittavan, että sisään pääsee vain kirjastokortilla, mutta hämmästyksekseni klo 10.53 ovet olivatkin auki ja sisällä sekä asiakkaita että henkilökuntaa. Minulle selvisi, että omatoimiaikana ei olekaan neuvontaa ja muuta asiakaspalvelua. Kello 11.00 tiskin ääreen istahti kirjastovirkailija valmiina palvelemaan.  

Sisään astuessa tuli heti vaikutelma valoisasta, tyylikkäästä tilasta, jossa on monia eri osia. Vasemmalla oli lehtienlukuosasto ja suoraan edessä pieni aula, jossa olivat varatut kirjat, pokkarit sekä lainaus- ja palautusautomaatit. Oikealla lasi-ikkunan takana oli värikäs lastenosasto, jossa ei ollut asiakkaita varmaankin ajankohdasta johtuen. 

Kirjaston suurimmassa osassa hyllyjen päihin oli merkitty kirjojen luokka hyvin isolla präntillä ja värikoodeilla, joiden tarkoitus ei minulle selvinnyt. Helppo oli kuitenkin löytää etsimänsä aihealue. Keskellä isoa tilaa oli pieni pehmeäpäällysteinen lava, jonka yläpuolella olevassa infotaulussa mainostettiin tulevia monipuolisia tapahtumia: novellikoukku, lukupiiri, sateenkaareva nuortenilta, musiikkiesityksiä. Takimmaisena sijaitsivat hiljainen tila, käsikirjasto sekä neukkareita. Valoisaa ja ilmavaa.   

Koko kirjasto oli mielestäni tosi viihtyisä. Erityisesti huomiota herättivät henkilökunta suosittelee -hylly, kiinnostava elämäkertaosasto, iso lautapelivalikoima, laaja kristinuskoon liittyvien kirjojen valikoima, keskeneräinen 1000 palan palapeli sekä pitkät palautushyllyt, jotka olivat melko tyhjiä johtuen aamupäiväajasta. Voin kuvitella, että asiakkaita on paljon ja palautuksia kertyy päivän mittaan hyllyjen täydeltä.    

Lähtiessä huomasin vielä pienen taidenäyttelyn. Anne Aholan Kirjataidetta eli teoksia, joissa oli käytetty hyväksi poistokirjojen kansia. Hienoja! 






 

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Näin kävi taas

 Elämässä sattuu kaikenlaista peruuttamatonta, vaikka ei tahtoisi. Onnettomuudet eivät tule kello kaulassa, se on selvää, mutta joskus toivo...