tiistai 12. joulukuuta 2023

Näin joulun alla...

 On tosi mukava odotella joulua ilman stressiä!  Olen tainnut tämän jo todeta aiemminkin.

Kaikessa rauhassa voi elellä, vaikka joulu lähestyykin. Joululahjoista suurin osa on jo hankittu, pari taatelikakkua leivottu ja joulukortit lähetetty. Ihmeellistä. Olen myös ehtinyt tavata ystäviä, käydä kirkossa + siioninvirsiseuroissa sekä Ateneumissa. Lomakodissakin käväistiin, ja loppuviikosta olisi tarkoitus lähteä maalle joulukuusta hakemaan. 

Viikonloppuna toivon pääseväni kahteen joulukonserttiin. Ne ovat aina ennen jääneet haaveeksi arvostelukiireiden takia. Harmillista on se, että matka kumpaankin konserttikirkkoon kestää noin tunnin suuntaansa, joten molempiin reissuihin menee koko ilta. Ja kun päivällä pitää myös käydä keskustassa, niin eipä sinä päivänä muuta ehdikään. Bussissa voi onneksi kuitenkin kuunnella äänikirjaa tai vaikka jouluradiota.

Kauneimmat joululaulut taidan jättää väliin, kun en enää voi laulaa. Sen sijaan eräänä iltana tuli innostus soitella nokkahuilulla joululauluja. Huomaamatta olikin pian jo keskiyö! Onneksi ei ole naapureita seinän toisella puolella.

On se ihan mahdollista, että stressiäkin vielä esiintyy. Onhan vielä joululeipomiset ja jouluruokien suunnittelut ja tekemiset, siivoukset, joulukoristelut ja muut. Meitä lienee paikalla viisi tai kuusi henkeä, enkä ole kyökki-ihmisiä. Tunnelma kuitenkin syntyy jo siitäkin, että puuhastellaan ateriaa yhdessä. Ja paikalla on lapsi, joka odottaa kiihkeästi joulupukkia...

keskiviikko 6. joulukuuta 2023

Lisää Pisa-mutinaa

 Eilisen pika-analyysini lisäkkeeksi vielä muutama näkökanta yön yli nukuttuani:

Hulluin - ja kallein - uudistus vuosikymmeniin oli oppivelvollisuusiän nostaminen 18 vuoteen taloudellisen niukkuuden aikana. Lähes lukutaidottomina peruskoulunsa päättäneet motivoitumattomat opiskelijat pakotetaan koulunpenkille vielä vähintään kahdeksi vuodeksi ilman että heillä on tarvittavia opiskeluedellytyksiä. Kaikille toisen asteen opiskelijoille taataan ilmaiset opiskeluvälineet, mm. tietokoneet. Kiva idea, mutta jos rahaa on vähän ja tarkoituksena estää koulupudokkuutta, olisi kannattanut panostaa perusasioiden oppimiseen koulutien alkuvaiheessa eikä pakottaa pudokkaita kokemaan lisää epäonnistumisia. Kertotaulun, lukemisen ja kirjoittamisen osaamattomuus 16-vuotiaana ei taida parantaa tulevaisuudennäkymiä, vaikka oppivelvollisuus jatkuisikin.   

Olen kuullut surullisia tarinoita toisen asteen koulutuksesta, jossa esim. lähihoitajiksi opiskelee henkilöitä, joilta yksinkertaisetkaan laskutoimitukset eivät onnistu. Kuinka he voisivat pärjätä lähihoitajan vaativassa työssä? Ja onko nykymaailmassa mitään ammattia, jossa voisi onnistua ilman luetun ymmärtämisen tai kirjallisen ilmaisun taitoa?  

Luokalle jääminen asioiden uudelleen opiskelemiseksi kannattaisi palauttaa valikoimaan. Harmittaa vieläkin erään oppilaan kohtalo, jota en koulun johdon kiellon vuoksi saanut jättää luokalle, vaikka hän ei ymmärtänyt lukemaansa eikä oppinut vuoden aikana reaaliaineissa juuri mitään. Olisin suonut hänellekin onnistumisen elämyksiä oppimisessa. 

Tämän päivän todellisuutta ovat myös puutteellisesti suomea osaavat maahanmuuttajaoppilaat, jotka vuoden valmentavan opetuksen jälkeen siirtyvät ikätasoiselleen luokalle. Kuinka he voisivat ymmärtää suomenkielistä opetusta ja oppikirjoja/digimateriaaleja, jotka ovat haastavia myös äidinkielisille? Pitäisi olla jokin välimuoto valmistavan ja ikätasoisen suomenkielisen opetuksen välillä, varsinkin mikäli oppilas on jo ohittanut alkuopetusiän. Tällöin maahanmuuttajaopiskelijan motivaatio oppimiseen säilyisi ja hän kokisi opiskelun mielekkääksi sen sijaan että hän turhautuisi liian suurten vaatimusten edessä. Taito- ja taideaineiden tunneilla voisi opiskella ikätasoisissa ryhmissä. 

Joidenkin suomenkielisten oppilaiden kompastuskivenä saattavat olla pulmat ruotsin tai englannin oppimisessa. Kaikilla ei ole kielipäätä, mutta jokainen voi oppia jotakin, jos on sinnikäs ja ahkera. Nämä ominaisuudet eivät ehkä ole kovin hyvin kehittyneitä tiktok-sukupolvella, jonka keskittymiskyky on kehittynyt 15 sekunnin mittaiseksi. (Syystä eivät teknologiajättien suurimmat johtajat ole kieltäneet omilta lapsiltaan somen käyttöä.) Motivaatio kielten opiskeluun ei ehkä myöskään ole kovin suuri niillä, jotka asuvat seuduilla, joilla vieraita kieliä ei juurikaan kuule eikä niiden tarvetta tiedosta. 

Paljon on parannettavaa, jos tahtoa ja resursseja riittää. Kyseessä on - ei enempää eikä vähempää kuin - Suomen tulevaisuus!  


tiistai 5. joulukuuta 2023

Voihan Pisa!

 Pelätty päivä koitti: Pisa-tulokset julkistettiin tänään.

Tulos ei liene yllätys ainakaan opettajille - tason lasku on ollut tiedossa. Yllätys oli se, miten syvä romahdus on kaikilla osa-alueilla.

Syitä pohdittiin heti tuoreeltaan tänään A-studiossa, ja aiheesta saadaan varmasti kuulla paljonkin lähiaikoina, mutta luulen, että kuka tahansa varttuneempi kollega pystyisi kevyesti nimeämään useita todennäköisiä syitä tulosten heikkenemiseen. Ihmettelin jo aikanaan, kun Suomi komeili Pisa-tulosten kärjessä, miksi silloin piti ryhtyä tekemään useita suuria uudistuksia opetussuunnitelmiin ja opetuksen järjestelyihin. Toki maailma on muuttunut ja oppilaiden taustatkin ovat erilaisia kuin huippuvuosina. Silti saattaisi olla hyvä idea kehottaa Opetushallitusta (ja maan hallitustakin!) kuuntelemaan herkällä korvalla opettajia ennen suuria mullistuksia. Opetus tarvitsee myös rahaa ja on aivan väärä säästökohde, jos ajatellaan maan tulevaisuutta.

Jos minä saisin päättää, harkitsisin ainakin seuraavia toimenpiteitä:

- Ylenmääräisen digivouhotuksen vähentäminen. Oppilailla pitää olla myös oppikirjoja, joita voi alleviivata, joihin voi palata asioita kerratessa ja jotka eivät katoa, kun lisenssi päättyy. Tehtäväkirjoihin pitää saada kirjoittaa sen sijaan että kopioitaisiin tehtäviä vihkoon tai nettidokumentteihin. 

- Liiallisesta luottamuksesta oppilaan itseohjautuvuuteen on luovuttava. Ikänsä vuoksi useimmat pyrkivät pääsemään mahdollisimman vähällä eivätkä totu näkemään vaivaa ja ponnistelemaan oppimisen eteen.

- Opettaja selkeästi opettaa tarpeelliset pääasiat eikä oppilaita kehoteta etsimään tietoa itse netistä. Tietoja voi kyllä sen jälkeen kartuttaa netin avulla. 

- Päälleliimatut pakolliset ilmiöoppimisjaksot ("monialaiset oppimiskokonaisuudet") voisi unohtaa. 

- Inkluusion aiheuttama levottomuus kitkettävä luokista, eli vakavasti käytöshäiriöisten oppilaiden olisi päästävä pienryhmään muita häiritsemästä. Ei ole oikein, että häiritsevän, mahdollisesti väkivaltaisen oppilaan oikeus lähikouluun ja -luokkaan on suurempi kuin luokkatovereiden oikeus rauhalliseen, turvalliseen oppimisympäristöön. Inkluusioon sisältynyt ajatus tuesta, joka seuraa oppilasta luokkaan, osoittautui unelmahötöksi, johon kunnilla ei ole varaa.

- Luokassa ei sallita metelöintiä vaan keskitytään asiaan.

- Erityisopetusta tarjotaan tarvittava määrä. Jos luokassa on useita tehostetun tuen oppilaita, ei yksi viikkotunti erityisopetusta viikossa mitenkään riitä heidän tukemisekseen.   

- Ryhmäkoolla on oltava maksimi, jota ei saa ylittää. Samoin koulujen koolla.

-  Lukutaidon merkitys on ymmärrettävä ja lukemiselle on annettava aikaa. Vanhempia on ohjattava tukemaan myös kotona lapsen lukutaidon kehittymistä. 

- Kotitaustansa vuoksi heikommassa asemassa oleville oppilaille on annettava riittävästi tukea koulusssa. Toisaalta myös lahjakkaimmille oppilaille olisi hyvä tarjota kunnolla haastetta, ettei tarvitsisi ikävystyneenä häiriköidä.

- Käsialakirjoitus on palautettava kunniaan, siis vanha kunnon kauno. Muualla maailmassa on ihmetelty ja paheksuttu Suomen päätöstä siitä luopua. Käsialaharjoittelu tulee hienomotoristen taitojen kehittymistä, ja käsin kirjoitettu jää paremmin mieleen. Liittyy hermoverkkojen kehitykseen ym. Käden taitoja pitäisi muutenkin harjoittaa paljon enemmän. Mistä muuten saadaan tulevaisuudessa taitavia kirurgeja, hammaslääkäreitä ja muita tarkkuutta vaativien ammattien osaajia?  

- Taito- ja taideaineiden vähentäminen ovat heikentäneet oppilaiden koulumotivaatiota ja vaikuttaneet osaltaan myös käden taitojen heikentymiseen. Jokaisella olisi hyvä olla jokin ala, jolla loistaa, eikä sen tarvitse olla akateeminen.


Siinä nyt päällimmäiset. Voi aiheellisesti kysyä, miksi listalla ei edes mainita puhelimia. On totta, että puhelimien luvaton käyttö tunneilla on varmasti monien kohdalla suurin syy keskittymisen ongelmiin. Olisi tarpeen saada aikaan sellainen ilmapiiri, jossa opiskelu olisi niin innostavaa, ettei puhelimen selaaminen tulisi edes mieleen.  Se vasta unelmahöttöinen ajatus on, joten luultavasti parasta olisi kieltää puhelinten käyttö tunneilla kokonaan. Itseohjautuvuus ei riitä ainakaan yläkoululaisilla somen houkutusten vastustamiseen.

Oma kokemukseni tosin on se, että kun koulussa sovittiin, että alakoululaisten puhelimet pysyvät koulupäivän ajan repussa ja yläkoululaisten oppituntien ajan näkymättömissä, se kyllä onnistui pääsääntöisesti ihan hyvin. Aina on niitä, jotka ensin kokeilevat, mitä siitä seuraa, jos ei toimi ohjeen mukaan, mutta kun seuraus on riittävä ikävä, oppi menee perille.

Oppilaiden käsitys maailmasta on aika erilainen kuin aiemmilla sukupolvilla, kun oman vertaisryhmän lisäksi some tarjoaa tuhansittain uusia, erilaisia esikuvia ja vertaisryhmiä, joiden vaikutus nuorten psyykeen ei välttämättä ole positiivinen. Pelimaailman koukuttavuus ja sisältö jo sinänsä muokkaavat ajattelumaailmaa pienestä pitäen. Jo ekaluokkalaistenkin jutut saattavat kuulostaa aika huolestuttavilta.    

Kotiasioihin ei koulu voi juurikaan vaikuttaa. Jos se olisi mahdollista, määräisin, että kaikkien vanhempien pitää olla kiinnostuneita lapsistaan, kysellä kuulumisia. määrätä kotiintuloajat ja kännykkäsäännöt ja tehdä paljon asioita yhdessä. Vanhempien pitäisi pysyä sovussa keskenään ja olla yksimielisiä lastenkasvatuksesta. Lapsille pitäisi lukea paljon ja kannustaa heitä lukemaan myös itse. Vanhempien pitäisi näyttää esimerkkiä ihmisestä, joka lukee kirjoja ja keskustelee lukemastaan. 

Viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä ajattelen myös, että lapset ja nuoret tarvitsevat turvallisen arvomaailman, johon kasvaa. On surullista, että Suomesta on kehittynyt niin uskontovihamielinen maa kuin mitä se nyt on. Lempeä uskonnollinen kasvatus voisi tuoda turvaa ja opettaa suhtautumaan omiin ja toisten pyhiin asioihin kunnioittavasti. Se lisäisi myös yhteiskuntarauhaa ja ymmärrystä toisinajattelevia kohtaan. 

maanantai 4. joulukuuta 2023

Kirjoja, kirjoja...

 Iso projekti menossa: pitäisi saada työhuoneen kirjahylly putsattua. Se on ääriään myöten täynnä, ja edellistä imuroinnista on vuosia. Kirjoja on myös kertynyt niin paljon, etteivät kaikki mahdu hyllyille.

Meillä on itse asiassa seitsemän kirjahyllyä, joista kaksi (eli yhteensä 23 metriä) on on minun työhuoneessani, ja niistä vain pieni osa lasiovien takana. Pölyä kertyy ja uusia kirjoja kertyy. Kirjapinoja on muuallakin kuin hyllyissä, ja tila tuntuu loppuvan kesken.

Nyt olen onnistunut tyhjentämään kymmenkunta mappia, joista olen kantanut paperinkeräykseen vanhat kokeet ja muut kouluun liittyvät paperit. Niiden paikalle olen saanut jo sijoitettua jonkin verran hyllyjen väliin tungettuja kirjoja. Aloitin alhaalta eli mappihyllyistä. Ylemmillä ovat kirjat, ja niiden äärellä joudun käymään itseni kanssa keskustelua siitä, onko tämäkin tärkeä, ja tämä, ja tämä... Onneksi on vapaata aikaa.

Kirjoista on todella vaikea luopua. Toki on joitakin yhdentekeviä, mutta aika moniin liittyy muistoja tai pidän niistä muuten niin paljon, että haluan pitää ne hyllyssäni. Lisäksi hyllyjä järjestellessä löytyy yhtä ja toista kiinnostavaa, jota tutkaillessa meneekin yllättävän paljon aikaa. Kirjat ovat ystäviä. 

En voi ymmärtää ihmisiä, joilla ei ole ollenkaan kirjahyllyjä. Minusta nimenomaan kirjahylly tekee asunnon kodikkaaksi. On myös mielenkiintoista tutkia toisten kirjahyllyjä (luvan kanssa tietenkin).  

Minulla on kirjat järjestetty pääasiassa aiheen mukaan: eri tietoaihealueet, romaanit, runot jne. Armaani taas on järjestänyt oman työhuoneensa kirjat aakkosjärjestykseen. Olohuoneen hyllyssä on oma logiikkansa jne. Muistan lukeneeni nuorena jostakin romaanista, kuinka päähenkilö oli järjestänyt kirjansa selkämyksen värin mukaan. Kiintoisaa. 

Lukemaankin pitäisi ehtiä. Minulla on tällä hetkellä aktiivisesti kesken ainakin neljä kirjaa. Merete Mazzarellan Elämä sanoiksi on niin inspiroiva, että vähän väliä pitää keskeyttää lukeminen ja mennä jatkamaan omien muistelmien kirjoittamista! Toista lukupiiriäni varten olen lukemassa nobelisti Isaac Bashevis Singerin kirjaa Nuori mies etsii rakkautta. Kukaan meistä ei ollut lukenut häneltä mitään, joten sovimme, että kukin voi lukea minkä tahansa Singerin kirjan, koska niitä ei enää ole kirjastojen hyllyillä. Omani löysin antikvariaatista. Äänikirjana olen kuuntelemassa Satu Rämön Jakobia, joka sopii kävelylenkeille kaveriksi. Olisi kuunneltavana kesken myös Elizabeth Stroutin Olive, taas. Koen kuitenkin tällä hetkellä Olive Kitteridgen vähän rasittavaksi, joten kirja saa odottaa... Iltaisin juuri ennen nukkumaanmenoa luen Päivän tunnussanan ohjeistamien raamatunkohtien ja hartauskirjan jälkeen jotakin unettavaa. Tällä hetkellä se on Marianne Kiskolan lievästi humoristinen 24 pyhimystä pahan päivän varalle. 

Odottamassa on ainakin kaksi lähes metrin korkuista pinoa kaikenlaisia kirjoja, joista osa on kesken, osa vielä aloittamatta. Jouluna saattaa tulla lisää.


sunnuntai 3. joulukuuta 2023

Blogialustaan totutellessa

 Olen nyt joitakin kuukausia yrittänyt totutella tähän bloggeriin blogialustana. Jonkin verran olen tämän käytöstä oppinutkin, mutta muutamat asiat ihmetyttävät.  Erityisen outoa on se, ettei täältä pääse helposti pois. Jos painan yläpyörylää, josta yleensä kirjaudutaan googlesta ulos, tulee aina teksti: "Jotain meni pieleen. Kokeile uudelleen tai valitse toinen tili." On pakko siirtyä johonkin googlen muuhun palveluun, jotta pääsisi pois. Onkohan tämä yleistäkin vai vain minun kohdallani oleva omituisuus?

Kuvia en osaa vieläkään liittää, mutta enpä ole kovasti yrittänytkään, kun en osaa poistaa niistä taustatietoja niin kuin haluaisin.

Nyt kun tätä kirjoitan, alanurkkaan ilmestyy vähän väliä teksti: "Päivitys epäonnistui." Mahtaako tämän postaaminenkaan onnistua?

Suurin osa lukijoista katosi, kun siirryin tänne. Yksi uskollinen pysyi 😀👍. Ehkä pikku hiljaa rohkenen jakaa blogini uutta osoitetta ystäville, kun täällä alkaa olla luettavaakin. Kommentteja olisi hauska saada, vaikka kirjoitankin pääasiassa vain omaksi ilokseni, saadakseni ajatukseni järjestykseen. 

Nyt yritän julkaista. Jos tämän näet, se onnistui😊



Näin kävi taas

 Elämässä sattuu kaikenlaista peruuttamatonta, vaikka ei tahtoisi. Onnettomuudet eivät tule kello kaulassa, se on selvää, mutta joskus toivo...