Olin eilen osallistumassa Helsingin työväenopiston järjestämään Sivistyksen yöhön. Kyllä kannatti! Saimme monipuolisesti sivistyä kuuntelemalla eri alojen asiantuntijoiden pohdintaa sivistyksestä ja paljon muustakin. Tapahtuma alkoi klo 17 ja päättyi 22.30. Isossa salissa oli useita satoja kiinnostuneita kuulijoita, ja välillä kuultiin keskiaikaista musiikkia.
Tässä ne aiheet, jotka kuuntelin:
Minna Lindgren, Mitä raha tekee sivistykselle?
Topi Linjama, Bachin musiikki oppaana elämään
Anu Lahtinen, Historian rohkeat naiset
Mikael Fortelius, Fossiilisten hampaiden hyödystä ja hyödyttömyydestä
Jouko Rikkinen, Ovatko termiitit tasa-arvoisia?
Erika Ruonakoski, Epäsuora filosofia vastarinnan muotona
Juha Hurme, Ylpeästi sivistymättömät tulevaisuuden suunnannäyttäjinä?
Kaksi viimeistä, Muovin kanssa ajattelu sekä Yllätys, järkytys, ihmetys: mitä taide tekee meille? jäivät kuulematta, koska pitkän kotimatkan takia oli jo lähdettävä kotiin päin.
On mahtavaa päästä kuulemaan hyvin valmisteltuja esityksiä eri aiheista - ja nauttia myös siitä, että otsikko ei liikaa rajoita aiheen käsittelyä. Nautin erityisesti Minna Lindgrenin tavasta tykittää vauhdilla mielipiteitä nykymaailman menosta (olen vahvasti samaa mieltä esimerkiksi yliopistojen ja koulutuksen nykyisestä alennustilasta) sekä Topi Linjaman upeista Bachin musiikkia koskevista luonnehdinnoista. Kaikki muut viehättivät sillä, että ne soivat mahdollisuuden kurkistaa tieteenalalle, josta ei itse juurikaan ennestään tiedä.
Ajatuksia herätti havainto, että jokainen esitelmöijä aiheestaan riippumatta vähintäänkin mainitsi nykyisen synkän maailmantilanteen. Juha Hurmeen mainion esityksen päätteeksi kuulijakommentti olikin: onko meillä toivoa. Yllättävää oli myös se, että moni mainitsi esityksessään Jumalan. Saman olen havainnut monissa muissakin julkisissa nykykeskusteluissa samoin kuin kirjallisuudessa. Uhkaavat ajat saavat miettimään eksistentiaalisia kysymyksiä.
Työväenopisto on kyllä uskomattoman monipuolinen opinahjo. Jos olisin asunut lähempänä sen toimipisteitä, olisin varmaan osallistunut enemmänkin sen opetukseen. Tähän mennessä olen opiskellut ruotsia (30 v sitten), kymmensormijärjestelmää (14 v sitten) ja tänä vuonna ranskaa ja tietotekniikkaa. Opintojen lisäksi on kiinnostavaa tavata niiden yhteydessä erilaisia ihmisiä ja vaihtaa ajatuksia milloin. mistäkin.
Toivottavasti kaikenlaista sivistystä - myös yleissivistystä - aletaan taas arvostaa enemmän kuin nyt. Siinä on kansakunnan toivo.