Jatkuvasti iIhmetellään, miksi lapsia syntyy yhä vähemmän. Vaikka olen itsekin syyllinen tähän (ei löytynyt kumppania ajoissa), näen nykypäättäjien toimissa monia syitä siihen, etteivät nykynuoret uskalla hankkiutua raskaaksi tai yksi lapsi riittää haaveillun kahden tai kolmen sijaan.
Moni pelkää synnytystä. Julkisuudessa on kerrottu, että synnytysvalmennusta on vähennetty, niin että sitä ei enää ole livenä, vaan pari voi katsella netistä opastuksia. Synnytysosastolla ei myöskään vierailla etukäteen niin kuin takavuosina. Niinpä ei varmaankaan ole luontevaa mahdollisuutta kysyä mieltä askarruttavia kysymyksiä. Synnyttämään mennään huolestuneina, jopa vähän kauhuissaan.
Synnytysosastoja on myös karsittu. Matka voi olla satoja kilometrejä muuallakin kuin Lapissa, jossa on totuttu siihen, että hyvissä ajoin hankkiudutaan asustamaan tilapäisesti Rovaniemelle. (Vieläköhän siellä voi synnyttää vai pitääkö matkustaa jopa Ouluun?) Matkasynnytykset ovat lisääntyneet. Kenen mielestä olisi kiva synnyttää satunnaisen taksinkuljettajan tai huolesta sekaisin olevan oman kumppanin kanssa? Onkohan synnytysvalmennusvideolla annettu riittävät ohjeet tienvarsisynnytysten hoitamiseen?
Kun lapsi on saatu maailmaan, alkavat uudenlaiset huolet. Ensin tietenkin ollaan kotona niin kauan kuin voidaan. Isiä kannustetaan käyttämään osa vanhempainvapaasta. Mutta entä sen jälkeen? Minkä ikäisenä lapsi pitäisi laittaa päiväkotiin ja millaisia vaihtoehtoja paikan suhteen on? Se tiedetään yleisesti, ettei pätevää henkilökuntaa ole tarpeeksi. Paikalla olevia aikuisia voidaan myös siirrellä ryhmästä toiseen, ettei missään olisi vähänkään minimin ylittävää henkilökuntamäärää. Niinpä lapsi saattaa kohdata joka aamu uuden aikuisen. Se lisää lapsen stressiä ja vähentää turvallisuudentunnetta, jonka pitäisi lapsuusaikana kehittyä vahvaksi. Itsetunnon ja henkisen tasapainon kannalta tällä on koko loppuelämään ulottuva vaikutus.
Helsingissä on suunnitelma, joka uhkaa entisestään heikentää lapsen psyykkistä tasapainoa. Kaikissa tutkimuksissa on todettu, että mitä pienempi pöivähoitoyksikkö, sitä paremmin lapset voivat. Pääkaupungissa kaiken mittana on raha. Niinpä pienet päiväkodit pyritään yhdistämään suuryksiköiksi, jotta aikuisten määrä voidaan supistaa minimiin siirtelemällä työntekijöitä ryhmästä toiseen, ruokkimalla lapset mahdollisimman tehokkaasti ja käyttämällä piha-alueita ja muita tiloja siten, ettei tyhjäkäyntiä ole. Lapsille luodaan minuuttiaikataulu syömiseen ruokasalissa (ei omissa rauhallisissa tiloissa), josta on poistuttava nopeasti seuraavan ryhmän tieltä. Piha-alueilla, jotka nekin ovat pieniä, ollaan vuorotellen. Mikään leikki ei voi jäädä paikalleen kesken odottamaan seuraavaa ulkoilua, sillä seuraavat leikkijät käyttävät tilaa omiin puuhiinsa. Ulos ei voida mennä joustavasti ryhmän aikataulun mukaan, vaan siellä on oltava ennalta sovittuina aikoina.
Yhä useammat varhaiskasvatuksen työntekijät kokevat, ettei heidän näkemyksillään ole arvoa. Niinpä he siirtyvät muille aloille. Lastentarhanopettajien hommia hoitavat lastenhoitajat, lastenhoitajan tehtäviä vaihtuvat sijaiset. Ei ole ihme, jos lasten hankintaa harkitsevat varsinkin helsinkiläiset joko luopuvat ajatuksesta tai päättävät muuttaa muualle ennen lapsen syntymää.
Päivökotipuolen hyvä ratkaisu ei ole se, jota vanhustenhoidon puolella suositaan: hankitaan halvalla filippiiniläisiä hoitajia paikkaamaan hoitajapulaa. Tällöin filippiiniläisnaiset jättävät oman jälkikasvunsa isovanhempien hoitoon ja lähtevät vuosikausiksi Suomeen ansaitsemaan elantoaan, joka osoittautuu Suomessa niukaksi.
Ratkaisu olisi Suomen omissa käsissä: aletaan arvostaa ihmisten kanssa tehtävää työtä. Nostetaan reilusti hoitoalan palkkoja ja panostetaan kunnolla työolojen kehittämiseen niin varhaiskasvatuksessa kuin hoito- ja hoiva-alalla. Unohdetaan vientivetoisten alojen ainaiset palkankorotukset. Huolehditaan sairaaloista niin synnytysten kuin muidenkin alojen osalta, niin että potilaat tulevat hoidetuiksi viiveettä. Olen varma, että rahaa alkaa pitemmällä aikavälillä säästyä ja ahdistus vähenee. Hoitoalan ja varhaiskasvatuksen koulutuksen saaneet ihmiset, joille ala on ollut sydämen asia ennen syntynyttä eettistä stressiä, palaavat takaisin alalle ja kaikki voivat paremmin. Nuoret ihmiset alkavat uskoa tulevaisuuteen ja uskaltavat toteuttaa unelmansa lapsiperheestä.